joi, 28 februarie 2013

The amazing Lacerta-wine!


Lacerta este unul dintre producatorii relativ noi, pe piata de vinuri autohtona, insa notorietatea si-a luat picioarele la spinare si a atins niste cote ametitoare intr-un interval scurt de timp. Acesti domni si doamne, isi fauresc vinurile in zona viti-vinicola Dealu Mare, care alaturi de prestigioasele Bordeaux, Saint-Emilion si Toscana, isi impart paralela 45. Cuvantul care descrie cel mai bine vinul produs de Lacerta Winery, nu este lacerta(soparla) ci excelenta. O gasim in vie, in crama, in vin si nu in ultimul rand in oamenii dedicati acestui frumos proiect. Un lucru interesant si cred ca Lacerta este printre primii producatori din Romania, daca nu chiar primul, este utilizarea butoaielor de stejar rusesc de 225l pentru maturarea vinurilor. De ce gasesc acest lucru interesant? fiindca spre deosebire de stejarul francez, care este responsabil de arome vanilate cu tente picante( arome rezultate din compusii volatili: vanilina, eugenol etc.), cel rusesc imprima vinului note mai elegante si arome dulcege ( incercati vinurile de la Bodegas Valdelana, Agnus ). In premiera, fiind imbuteliate de 3 zile(rose Blaufrankisch, Pinot Gris si Muscat Ottonel) Lacerta si-a trimis copiii la joaca, in Cluj-Napoca, La Corso Bistro, alaturi de tutorele lor oficial Bogdan Raul Todor. Sa-i dam bice:

Rose 2012, 14% alcool, ceea ce din punctul meu de vedere, e mult prea mult, in arsita soarelui, el trebuie sa-mi astampere setea, si sa nu-mi incinga sangele, care deja e vai de capul lui. In orice caz acest vin trebuie servit rece, cateva grade celsius si nimic mai mult. Culoarea este roza aduce a petale de trandafiri, aparte. Nasul este ierbos si fresh, iar gustul abunda in capsuni si cirese, insa corpul este mult prea subtire pentru un alcool atat de tare. Avand in vedere ca vinul inca nu a avut timp sa se pupe cum trebuie cu sticla, cred ca un 5 stele din 7 ar trebuii sa fie atinse, in cateva saptamani.
Asezonare: salate usoare, peste alb, preparate light.

Pinot Gris 2012, sec, 14% tarie alcoolica. Culoare limpede alb cenusie. Olfactiv este incantator, insumand aromele usor citrice cu cele de flori de mac, flori albe de salcam si ananas. Gustativ este picant, fructat cu note de caise si papaya. Post-gustul fiind lung si piperat.
5 stele si jumatate din 7.
Asezonare: Gustari reci, branza de capra, peste slab, somon.

Muscat Ottonel 2012, sec fratiorilor. Nasul este fabulos, aromele de pepene galben, tasnind efectiv din pahar, provocand o avalansa de saliva in gura. Dar nu se opreste aici, din stanga te paleste zmeura iar din dreapta mai bland un pumn de dude albe. Se vede ca e Muscat Ottonel de la o posta. Gustul nu se lasa nici el mai prejos, tabarand cu note de mar verde, iasomnie, Chasselas Dore copt si agrise. Post-gustul fiind suav si dulceag. Abea astept sa vad evolutia acestui vin peste cateva luni. Nasul acesta ar trebuii prins si facut un parfum pentru femei din el. 6 stele din 7 cu un potential de 6 stele si jumatate din 7 in curand.
Acum sa trecem la categoria grea si anume vinurile rosii.

Pinot Noir 2010, sec. Maturat timp de 12 luni, in butoaie de stejar frantuzesc, austriac si rusesc, la prima si a doua utilizare. Culoare rosie eleganta si stralucitoare, aduce la catifea visinie. Ei bine, vinul acesta l-am baut cu nasul, cu ochii si cu cerul gurii. Am avut impresia ca am o gradina sub palatin. Si daca Dimitrie Cantemir se margineste numai la a lauda viile de la Cotnari, cutezand sa sustina ca vinul de aici »este mai ales si mai bun decat alte vinuri europenesti»motivul pentru care il omite, pe cel izvorat din Dealu Mare, este acela ca Descriptio Moldaviae se oprea cu descrierea la Dunare. Nasul te prinde intr-un vartej de visina, ciocolata si capsuni, aratandu-si stofa aleasa. Gustativ te adulmeca usor, mai intai cu-o visina carnoasa, apoi cu o pruna dulce, vinul se afla intr-o constelatie organoleptica complexa si bine inchegata. Post-gustul aduce a frisca cu fructe rosii si vanilie. Pe parcursul serii, tot sorbeam din Pinot-Noir-ul acesta, am ajuns la trei pahare si mi-am spus: vinul acesta nu te imbata, te invioreaza, te intinereste.
6 stele din 7 si este in urcare de forma.

Merlot 2010, sec, doar 1,6-2% zahar rezidual, 14% alcool. Baricat timp de 12 luni, iar mai apoi maturat alte 7 luni in pivnita. Culoare sangerie plina. Olfactiv aduce a mure,afine, magiun de prune, fum, toate adapostite intr-un beci rustic. Gustativ m-a luat prin surprindere cu tonalitate sa ridicata si austeritatea corpului. Aromele de tiramisu, visine dar si zahar ars au facut din acest vin unul delicios. Post-gustul, are atingeri de cuisoare si visinata.
5 stele si jumatate din 7


Restul fotografiilor le gasiti aici : Degustare Lacerta at Corso








2 comentarii: