Reglementarile DOC-ului Valpolicella, permit producatorilor sa realizeze patru
vinuri rosii diferite, din aceleasi podgorii si din acelasi cupaj de
baza : Corvina, Molinara si Rondinella. De la cele mai usoare la cele mai
consistente, vinurile sunt : Valpolicella(classico), Valpocicella
superiore, amarone si recioto.
Classico fiind zona
originara pentru Valpolicella din centrul actualului DOC, reglementata in 1968
si care detine acum mai putin de jumatate din productia zonala. Inca de la debusonarea sticlei, vinul se arata neastamparat, emanand arome de magiun de prune, ciocolata si caramel. Ei bine nasul este cu totul o alta poveste, departe de a fi un vin fructat, ci mai degraba unul clasic( dupa cum sugereaza si denumirea ), sobru si echilibrat. Etaleaza senzatii de piper, coacaze, cornata, ciuperci si lemn. La intalnirea cu papilele si cavitatea bucala nu a venit cu mana goala, ci cu o cutie simpla, ce isi cunoaste menirea de a fi doar o cutie si nimic altceva. Inauntrul cutiei, vinul s-a deschins in note de iaurt de cirese( care il pun pe seama Corvinei ), amareala de zahar ars, pielita de prune si ciocolata neagra. Finishul de durata medie, suav cu tente picante.
4 stele si jumatate din 7
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu