luni, 11 februarie 2013

Valpolicella classico.

        Va prezint inca un vin italian, de aceasta data rosu si din zona Veneto, DOC Valpolicella. Lamberti Santepietre, Valpolicella Classico, este un cupaj traditional ( fiind tradat doar de merlot-ul din sange ) de : Corvina( 70% ), Rondinella( 20% ), Molinara( 5% ) si Merlot( 5%). Vinurile provenite de pe dealurile Veronei, detin monopolul in regiunea Veneto. Soave si Valpolicella, zonele cu cei mai multi producatori importanti, insumeaza impreuna 40% din productia DOC, din regiune.
        Reglementarile DOC-ului Valpolicella, permit producatorilor sa realizeze patru vinuri rosii diferite, din aceleasi podgorii si din acelasi cupaj de baza : Corvina, Molinara si Rondinella. De la cele mai usoare la cele mai consistente, vinurile sunt : Valpolicella(classico), Valpocicella superiore, amarone si recioto.
Classico fiind zona originara pentru Valpolicella din centrul actualului DOC, reglementata in 1968 si care detine acum mai putin de jumatate din productia zonala.          Inca de la debusonarea sticlei, vinul se arata neastamparat, emanand arome de magiun de prune, ciocolata si caramel. Ei bine nasul este cu totul o alta poveste, departe de a fi un vin fructat, ci mai degraba unul clasic( dupa cum sugereaza si denumirea ), sobru si echilibrat. Etaleaza senzatii de piper, coacaze, cornata, ciuperci si lemn. La intalnirea cu papilele si cavitatea bucala nu a venit cu mana goala, ci cu o cutie simpla, ce isi cunoaste menirea de a fi doar o cutie si nimic altceva. Inauntrul cutiei, vinul s-a deschins in note de iaurt de cirese( care il pun pe seama Corvinei ), amareala de zahar ars, pielita de prune si ciocolata neagra. Finishul de durata medie, suav cu tente picante.

4 stele si jumatate din 7

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu