20 februarie 2013, o zi ca oricare alta, timpul nu s-a oprit, poporul nu s-a oprit din muncit, energia cinetica, cat si cea potentiala, nu si-au incetat congruenta. Candva cuvantul avea putere, avea aripi, taia, vindeca, transfigura, alchimiza. Candva cuvantul, ´´putea´´, dar ce altceva decat sangele, insufleteste lesul uman, va spun si ce altceva decat virtutea confera duh cuvantului. Si ce altceva reprezinta mai bine virtutea decat plaiurile tarii, stropite cu sange de dac. Ei, pentru o zi pamantul Segarcei, cununat cu zestrele sale ancestrale, s-a mutat in cetatea de pe Somes, Cluj-Napoca. Vinul romanesc, imbracat in straiele si in pielea Domeniului Coroanei Segarcea, ni se arata stralucitor si plin de nadejde. Daca vinul romanesc de pana acum, s-a refugiat pe o insula dezmostenita de comunism, cautandu-si si intuindu-si identitatea si rolul, vinul romanesc de astazi, licoarea ce zace sclipitoare, in paharul meu, nu este altceva decat un deschizator de drumuri, un strigat de libertate elaborat. Vinul celor de la Segarcea, sub egida Minima Moralia, a refuzat supunerea, a refuzat realitatea, ce apasa cotidianul neindurator si gol. Va vorbesc despre un vin cu personalitate, care nu e mic lucru, in aceasta era a globalizarii. Minima Moralia ni se arata in 6 strigate inaltatoare si anume: Sinceritate, Onoare, Speranta, Daruire, Respect, Recunostinta. Lansarea acestor vinuri, a avut loc la, Cazinoul proaspat renovat din Parcul central. Evenimentul s-a aflat permanent, sub insemnele elgantei si sinceritatii. Din punct de vedere ampelografic, mi-a captat atentia soiul Marselan, aflat in cupajele rosii. Nu foarte des se intampla ca un soi nou sa-si faca aparitia. Totusi, cand se intampla acest lucru, trebuie sa-i acordam atentia cuvenita. Nu spun ca Marselanul este de azi de ieri, istoria lui luand nastere in 1961, unde altundeva decat in franta. Dar este un soi nou pentru Romania. El este rezultatul unei ameliorari dintre Cabernet Sauvignon si Grenache purtand amprenta celor doua. Fiind folosit in cele doua cupaje, Respect si Daruire, putem sa-i deducem caracterul doar prin metoda eliminarii.
Respect 2009: este un cupaj din Marselan si Cabernet Sauvignon, unde CS da tonul. Expresia vinului la nivel olfactiv este una complexa si bogata, debordand cu arome de piper, scortisoara, rozinchine si afine. La impactul cu papilele gustative, licoarea cameleonica, ia forma senzatiilor de dude, ciocolata neagra, lichior, portocala coapta, etalandu-si taninii deosebit de versati. In post-gust visina si lemnul tanar isi croiesc un drum lung si savuros. Un vin care prin fiecare picatura a sa exprima complexitate.
6 stele din 7
Daruire 2010: un cupaj realizat din Syrah, Cabernet Sauvignon si Marselan. Intalnirea cu paharul ne-a descoperit culoarea sa rosie cu borduri violacee. Nasul abunda in arome de magiun de prune, scortisoara si cirese. Gustativ dezvolta o puzderie de mirodenii, precum si arome de lemn ars si ciocolata. Corpul este unul mediu cu o aciditate buna, parca orice urma de defect, intr-o clipita a si disparut. Finishul mediu cu note de visina.
5 stele si jumatate din 7
Recunostinta 2008: Este un Cabernet Sauvignon pur sange, viril, puternic, expresiv si vartos, de-o culoare bordo inchisa. Nasul este cuprins de arome de cirese, vanilie, tiramisu, prajitura cu mere calda, iar gustul surprinde note de prune uscate si piper macinat. Finishul aduce cu el note de ciocolata si lemn, durata sa ramanand chiar si in aceasta clipa necunoscuta. Este un vin reusit, dar ca traire se situeaza sub Respect.
6 stele din 7
A venit si momentul desconspirarii vinurilor albe: Sinceritate, Onoare.
Sinceritate 2011: Un cupaj inedit din Vioignier baricat si nebaricat si Tamaioasa Romaneasca. Culoare, galbena cu tente verzuii. Nasul aduce a mar verde, nuci si caise confiate. Gustul e surprinzator de elegant, onctuos si armonios, avand note de lime si iarba. Post-gustul este lung si crocant.
6 stele din 7
Onoare 2011: Feteasca Alba, Chardonnay baricat si nebaricat, Sauvignon Blanc, Pinot Gris. Culoare galben aurie acompaniata de un nas fresh cu arome de citrice, poame necoapte, unt si pielita de strugure. Gustul este plin, rotund si picant cu note de agrise si gutui verde. Finish-ul este moale si scurt, lasa o senzatie de apa, pesemne ca e de la Pinot Gris. Este un vin mai auster, de familie buna.
5 stele si jumatate din 7
Seria este completata de un Roze, numit:
Speranta 2011: un alt cupaj neobisnut si interesant, alcatuit din Pinot Noir, Pinot Gris si Cabernet Sauvignon baricat. Vizual, poarta o roba roza cu tente trandafirii. Olfactiv, este usor alcoolic cu arome de capsuni, nucifere si mied. Gustativ dezvolta arome de iaurt de trandafiri si caju, lasand un post-gust obez cu note de nuci, fistic si alune de padure. Nasul, gustul, finishul se situeaza toate, pe aceeasi paralela senzoriala.
5 stele si jumatate din 7
Frumos scris! Am mers pe 7 din 7 la CS 2008, pe scala ta, ca si la Marselan cu CS 2009. Azi am fost la ei la crama si am avut o discutie despre promovare. Mi-ar placea sa fie mai buna pe Prestige in viitor, ca la banii aia sunt superbe vinurile. Varfurile, exceptiile, n-au pret. Sunt doar acolo sus.
RăspundețiȘtergereMultumesc. Peste cativa anisori, cred ca 7 din 7, va fi o realitate si pentru mine. De accord cu tine, varfurile sunt nascute nu facute. Ce ti-a placut de la Prestige in mod special?
RăspundețiȘtergere