miercuri, 22 mai 2013

Cronica de pivnita #4: Femeia

       De multe ori imi place sa compar vinul cu o femeie frumoasa, care emana o fascinatie intensa si coplesitoare si care, uneori poate capata accentele delicate si seducatoare ale unei intalniri romantice, sau poate trezii un entuziasm molipsitor si plin de veselie. A savura, volutele acaparatoare, de gust, culoare si parfum ale vinului, poate avea aceeasi intensitate cu ascultatul de muzica, admirarea unei opere de arta, dar si lecturarea unei poezii si asta deoarece, in fond fiecare intalnire cu vinul, este un schimb de emotii, percepute prin vaz, miros, gust si desigur pipait.
       Intodeauna am gandit si am savurat vinul, fie el vulgar sau seducator, l-am privit ca fiind ceva special, extraordinar, unic. Uneori vad sudoarea muncitorului din vie, in lacrimile vinului, imaginatia si creativitatea oenologului, in complexitatea vinului, dar si maiestria, dedicarea, timpul si energia, inginerului viticultor.  
       Vinul iti transmite toate acestea, daca ai urechi sa auzi. Uneori iti povesteste, despre pamantul care l-a crescut, despre Soarele ce l-a mangaiat, despre ploaia ce l-a racorit, despre caldura care l-a calit si l-a fortat sa-si adune fortele si sa-si concentreze puterile.
       In aceasta seara, am mai debusonat un vin din pivnita si anume Lindemans, Bin 50, Shiraz, 2007, originar din Sud-Estul Australiei. Incarcerat in pivnita in luna lui Decembrie, anul 2009. In anumite cercuri din Cluj, aceasta recolta, este foarte bine vazuta, pretul unei sticle, trecand de 80 lei, in momentul de fata. Asa-dar, sa vedem ce are de spus si daca se ridica la inaltimea asteptarilor. Culoarea este inca potenta, desi bordurile caramizii si-au facut aparitia. Nasul este incantat de arome retinute si clare, de prune, piper, miere si biscuiti, dar si de o vanilie ceva mai prezenta. La nivel gustativ, isi etaleaza corpul intr-un galop, plin si destul de elegant, avand note simple si directe de piele, sunculita de porc, cirese. Post-gustul, este lung, viril si apropie cu nesimtire paharul de gura. E un Shiraz, foarte placut si merge de minune cu Pecorino Romano.                                                                                                                                                                                                                                  

6 stele din 7

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu