luni, 8 aprilie 2013

Lacerta: Evolution


Trebuie sa incep acesta insemnarea, prin ai multumii Sommelierului Bogdan Raul Todor, pentru inca o experienta hedonista, de neuitat. Prin ambasadorul sau mai mult decat cunoscut, Lacerta a mai punctat cu inca o degustarea( putin spus degustare ) reusita, pe harta evenimentelor aferente lumii vinului, in Cluj-Napoca, de aceasta data la hotel Golden Tulip: Ana Dome. Seara-ntreaga a fost atent desenata, incepand cu locatia si staff-ul hotelului, continuand cu vinurile si preparatele culinare si sfarsind cu publicul. Vinurile sacrificate, au fost urmatoarele in ordinea servirii lor:  Rose( Blaufrankisch/Burgund Mare ) 2012, Pinot Gris/Pinot Grigio 2012, Cuvee X 2011, Blaufrankisch 2010, Cabernet Sauvignon/ Shiraz 2010. Rose-ul l-am degustat si acum o luna, pe vremea aceea fiind proaspat imbuteliat de 2 zile.
Iata evolutia rose-ului dupa 1 luna in plus de sticla:
Din punct de vedere al cromaticii, vinul aduce a petale roz frante, nimic schimbat fata de cel precedent. Aromatic, vinul s-a mai echilibrat in ceea ce priveste fructul, scenturile de citrice, grapefruit, imbinandu-se armonios cu cele de capsuni si coacaze. Gustativ, a devenit mai moale, mai prietenos, a castigat un dram de eleganta, notele de mar, pomelo, asparagus si visina parand mai asezate. Una peste alta, vinul a castigat in eleganta, stralucire, echilibru, eu l-as servii ca aperitiv.

5 stele si jumatate din 7

Pinot Gris, a fost la aceeasi inaltime ca si la degustarea precedenta.

Cuvee X 2011, sec. Dragilor avem de-a face cu un cupaj inedit si indraznet si anume: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Rheinriesling. Si asta nu este tot, fiecare vin in parte a fost maturat in butoaie de steajar(225l). Oenologul celor de la Lacerta, s-a jucat cu aceste soiuri, cu combinatiile dintre ele si diverse butoaie de stejar, cu fiecare inghititura de vin, revenea o frantura din entuziasmul chimic nebun, al acestui oenolog inovator, inginerul Mihai Banita. Cu fiecare inghititura, vedeam scene din batalia Reginei impuse Chardonnay si al Reginei indragite atat de mult de nobilime si anume Rheinrieling. Rezultatul a fost unul epic: Adica chiar trebuie sa te duca capul, ca iei ce e mai bun din aceste 4 soiuri, si le aduci la un numitor comun si sa la convingi sa traiasca in acelasi corp si sa respire acelasi aer. Frankenstein, avea fata galbena, asa, ca de coaja de lamaie razalita. Nasul cat se poate de aparte cu un ton aristocratic, oferind arome de branzeturi nobile, maturate, citrice si grapefruit. Palatinul este pur si simplu in extaz, odata ce strange la pipet acesta licoare, gustul este de-un echilibru rar, aciditatea este puternica, rezervata si plina de incredere-n fortele proprii. Si tabloul nu ar fi complet, fara o atingere de onctuozitate, delicioasa, ce aduce gustului o dimensiune crocanta, cu note de rucola si pere verzi. Post-gustul, vrea si el un loc fruntas, prezentandu-se lung, citric cu note de aluat de paine.
 
6 stele din 7
THE RED'S:
Blaufrankisch 2012, 14,2% alc. A petrecut 9-13 luni in croaziera baricului.
Culoare rosie, stralucitoare, cu borduri tenebroase. Nasul plin de fructe negre, coacaze, ciocolata, prune uscate, cirese si fum, o nebunie. Gustativ, avem note picante de visine, trufe si amaretto, dublate de o aciditate revigoranta. Finish-ul usor astingent cu aluzii de doaga de butoi.

6 stele din 7

Ultimul vin si anume CS/Shiraz 2010 (60/40 %), ma dat gata si asta deoarece Bogdan sa cam jucat cu vinul, ba aveam in pahar vin decantat, ba direct din sticla, ba trecut prin cheia timpului de 5 ani. Sa vedem: 
Culoare rosie violacee vanoasa. Nasul initial dominant Shiraz, cu arome de toast, prosciutto crudo, cassis si ardei gras. Apoi "celalat" vin, a venit cu arome de afumate de tutun si piele. Notele de coacaze, mure, ciocolata si ardei iute, imbraca palatinul intr-o plapuma vie. Post-gustul prezinta atingeri de visine si ciocolata.

6 stele din 7, in mare parte datorate maiestriei, sommelierului.








5 comentarii:

  1. N-am sa inteleg niciodata de ce se insista pe acest clef du vin, chiar si ca experiment. Mi se pare cel mai neinspirat bullshit de marketing din lumea vinului

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa, asta era denumirea, mi-a scapat. In cazul de fata, a fost doar asa de bunul nostru divertisement, inainte de ora inchiderii si a fost chiar interesant. Recunosc ca ma aflam sub influenta maleficului Blaufrankisch, deci o mare doza de subiectivitate trebuie luata in calcul. E un instruemnt pe care il cunosc, prea putin, dar despre care se spune ca are o oarecare baza stiintifica(wikipedia). In orice caz, fata de vinul initial a parut mai rotund, au aparut si note mai pregnante de fum si piele. Poate ma dumiresti cu mai multe despre acest Clef du vin, ti-as fi tare recunoscator. Multumesc Ciprian

      Ștergere
  2. Nu spun ca nu are o baza stiintifica, doar ca "stiinta" nu poate reproduce exact cum va arata un vin peste nu stiu cati ani. De aceea mi se pare o gaselnita 100% de marketing, fara nici o baza in realitatea vinului si mai ales a invechirii naturale a acestuia. Doar cei care n-au baut un vin matur invechit la sticla, pot pune vreo baza cat de mica in acest gadget. E ca si cum ai crede in globul de cristal care-ti arata viitorul

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti dau dreptate Ciprian, nimic nu poate inlocuii maturatul natural al vinului, in toata complexitatea sa! Multumesc de vizita.

      Ștergere
  3. Marketing 101:

    http://www.provin.ro/2012/11/19/ancheta-clef-du-vin-ce-este-si-mai-ales-ce-nu-estesi-de-ce-nu-este/

    In alia ordine de idei Bogdan Todor e unul din somelierii ok de la noi.

    Rose ala tot ireal de scump este? Prin OMV-uri se mai gaseste inca varianta veche pe la vreo 70 si ceva de lei. Adica pret de Cru din Provence..

    RăspundețiȘtergere