duminică, 3 ianuarie 2010

La multi ani! V-am adus un vin, un vin minunat!


VIÑA ERRAZURIZ, CHILE, Rosu-sec, Merlot Estate 2006, alc. 14%
(Merlot 85%, Carmenère 11%, Sangiovese 4%)

Dupa ce a fost tinut in batranul beci "Pripon" un an de zile, si-a gasit menirea in seara de Craciun, pe masa cea bogata si rotunda, pentru a fi asimilat in toata splendoarea sa... de catre cinstitii colindatori.
Sa incepem evaluarea:
In expozitiune, am extras dopul de pluta, acesta avand un aspect impecabil si un miros placut, deci nu putea sa fie vorba de nici un defect de dop, spre bucuria mea. Am lasat sticla cam 3 ore la aerisit, izolata :) in camera. Revenind apoi in ajunul Craciunului, in jurul sticlei, am sesizat cum s-a raspandit in camera un miros seducator de vin cald si lichior.
Intriga a surprins momentul turnarii vinului in pahare. Dansul ritualic al vinului in pahar, ne-a etalat culoarea sa rosu-rubinie, ferma, curata si stralucitoare.
In desfasurarea actiunii si-au facut aparitia, nasul bine definit, cu arome de smochine, piper alb, lemn, poate umpic prea mult lemn si vanilie. In gura vinul se simte moale, catifelat si corpolent se disting arome de fructe de padure moi si prune parguite. Alcoolul este bine "ascuns", aproape insesizabili cei 14%. Atacul bun, cu gust plin de ciocolata si lemn, foarte placut. Iata un merlot rafinat!
Punctul culminant dezvaluie un finish puternic exact pe placul papilelor mele gustative, iar postgustul este unul mediu spre lung, minunat. In acest punct la masa s-a auzit un lung si meditativ "Mmmmm".
In deznodamant vinul ne-a adus tuturor un plus de fericire si bunavointa sa ne-ajunga pe totata durata colindatului. Restul e istorie :)).

V-am pupat si va doresc un an nou fericit!

2 comentarii:

  1. Adevarat graiesti, povestitorule!

    Am avut, la randul meu, placerea sa ma intalnesc cu acest vin si sunt de acord cu notele tale de degustare: este un vin exceptional, de recomandat, obtinand la mine 87 de puncte in degustare. Cupajul in sine e interesant tare: rarissim asamblajul de Merlot cu Carmenere si Sangiovese, genul de fronda pe care o fac cei din Lumea noua, cu soiuri aparent incompatibile in cupaj (Carmenere cu Sangiovese, de pilda). Avem si noi un astfel de exemplu, iesit din mana lui Liviu Grigorica, vinificat la Oprisor: Smerenie (2007)- cupaj de Pinot Noir, Shiraz si Dornfelder (fiind dupa stiinta mea prima data ca s-a cupat Shiraz cu Dornfelder), un vin neasemuit care ia de la mine 90 de puncte. De unde-l ai pe Errazuriz? Eu am primit o colectie de la Londra. Recomand si Carmenere cu Cabernet Sauvignon, sepajele de Carmenere si Merlot. Stiu cu vinul baietii astia, bine de tot!

    Razvan

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce vizita placuta domnu' Razvan, bine ati venit si pe la mine. Intr-adevar stiu cu vinul baietii acestia. Am cumparat vinul de la Monsieur Sancraian, pe vremea cand avea magazin in Cluj... nu cunosc cupajele metionate de tine, vinificate de Errazuriz, dar cu siguranta am sa le incerc in viitorul apropiat. Am mai incercat de la acest producator doar Max reserva Cabernet-S. care mi-a placut pana la cer. Cat despre Smerenie, cu umilinta si parere de rau, inca nu am avut prilejul de a ne intalnii, dar pe undeva prin beci, se gaseste o sticla, care-si cultiva facultatile spre a-si indeplini menirea.

    Tot respectul. Darius Pripon

    RăspundețiȘtergere