miercuri, 28 octombrie 2009

Cine, ce esti vinule?!


Profesorul dr. A. Caporelli ( citat de Teodorescu C.I. 1966) arata ca in unele parti, taranii italieni puteau lucra 12 ore in continuu fara alte alimente decât 1 kg de paine si 1,5 litri vin, ei nu acceptau sa le fie suprimat vinul si nici sa fie înlocuit cu alte alimente oricat de hranitoare, pretextand ca buna lor dispoziţie si puterea lor de munca sînt datorate vinului.

" De 30 de ani - spunea prof. dr. A. Lustig - am făcut observaţii asupra mea însumi si am constatat ca, durata muncii intelectuale si fizice este completată numai de către un paharel de vin bun la fiecare masa; sănătatea nu poate fi completa la cei ce nu beau vin niciodată."

Pliniu cel Batran, vorbind despre calitatile vinului, declara ca este: "intaritor si producator de sange. El intretine sanatatea, ajuta digestia, odihneste stomacul, mareste pofta de mancare, alunga raceala, ajuta diureza si produce un somn linistit. Baut cu moderatie, vinul intareste vederea si nervii, dar in cantitate prea mare acestea slabesc". El recomanda vinul ca remediu contra otravurilor cu ciuperci, cucuta, aconit, argint viu sau opiu, contra intepaturilor de paianjeni si muscaturilor de serpi (Gotcu, Dr. Paul - 1933).

Oare cine are puterea sa-ti reziste vinule?...poate voi, eu cu siguranta nu!

Pasteur, apreciind calitatile vinului, l-a definit ca fiind " Cea mai sanatoasa si mai nobila dintre bauturi". El considera ca in doze moderate vinul produce o excitare cerebrala binefacatoare manifestata in sfera inteligentei si afectiunii ( Atanasiu D. Stefan - 1934 ).

Baudelaire " Cine bea vin, bea geniu", continua el, ca un infocat aparator al vinului " Daca vinul ar dispare din productia omenirii, cred ca s-ar produce in sanatatea si inteligenta locuitorilor planetei noastre un gol, o absenta, mult mai inspaimantatoare decat toate excesele de care e facut raspunzator."

" Cine nu v-a cunoscut, bucurii profunde ale vinului? Oricine are o remuscare de impacat, o amintire de evocat, o durere de inecat, un castel in Spania de cladit, toti te-au invocat, zeu misterios, ascuns in fibrele vietii. Cat de mari sant spectacolele vinului, iluminate de soarele din interior; cat este de adevarata si de arzatoare cea de-am doua tinerete, pe care omul o traieste prin vin. Si acum, spuneti-mi cu sufletul si constiinta impacate, voi pe care fericirea va imbuneaza, carora bogatia va ofera virtutea si viata usoara, spuneti care dintre voi va avea curajul nemilos sa condamne pe omul care bea geniu?" - Baudelaire



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu