sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Un inceput bun...felicitari

Datorita bunavointei celor de la Corcova Roy&Damboviceanu, aceasta licoare a ajuns si in pocalul meu. Dat fiind faptul ca am asteptat 6 luni de zile pentru maturarea vinului si dezvoltarea buchetului( in sticla ), nu am fost placut surprins cu ceea am intalnit. Adevarul este ca m-am asteptat la mai mult, iata notele aferente:
Culoare visinie, violacee, placuta si tipica as spune eu. Picioare frumoase, lungi, dar, nu seducatoare.
Buchetul te intampina cu arome de piper, fructe de padure, chili, ciocolata neagra, dar totusi timid, cam lipsit de structura.
Gustul este prietenos, astringent, putin taninos cu aluzii de gem de prune, mirodenii, cam atat.
Post-gust mediu, dry, cu accente de menta.
Una peste alta este un vin bunicel, placut, de cursa lunga, un excelent companion la o sezatoare cu baietii.


marți, 11 ianuarie 2011

Basescu vinurilor romaneşti


„X” supermarket, „Y” Abc.

- As dori sa cumpăr un vin bun, mă puteţi ajuta?

- Ce-ti place, alb, rosu?

- Roşu, ceva mai puternic.

- Sânge de taur. ( coborat direct de pe Muntele Venerei )


In aceasta tara minunata, in care vinul dulce ( in cel mai bun caz ) si etnobotanicele, alcătuiesc cuplul ideal, chiar idolatrizat, de către un tineret, care de la „fenomenul Piteşti” încoace, nu mai are de unde sa-si extragă sevele si se mulţumeşte zi de zi cu un coca-cola rece, in aceasta tara, se naşte Sângele de taur. Acest aşa-zis „sânge” l-ar fi răpus chiar si pe Dracula, darămite pe mine.

Una peste alta, mi-am luat inima in dinţi si am investit 10 lei, intr-un sacrificiu epic, de a bea un asemenea…vin?

Mi-am spus sa-l tratez cu egalitate cu respect, inca de la început după cum puteţi observa din poza. L-am cinstit cu pahare adecvate…si el, pai el m-a cinstit cu un dop de pluta si o butelie tip bordeaux , fair enough.

Culoare: frumoasa, de un roşu spălăcit,

Picioare scurte, ce-mi aduc aminte de o ţiganca bătrâna ce nu are nimic mai bun de făcut decât sa-si ridice rochia ( Doamne fereşte )

Buchet: impresionant ce abunda in căpşuni borşite, acetona, spirt, atât de respingător ca trezeşte taurul din tine ( după cum sugerează si desenul de pe eticheta )

Gust: Complex, ce-ti induce o stare de meditaţie, meditaţie asupra nenumăratelor cadavre răpuse de holera, nu tocmai plăcut, dulce artificial ce ascunde o amăreala de butoi vechi, proaspăt spălat, aciditate nefireasca, uşor astringent, corpolenta sub-mediocra.

Post-gust: mediu, dulceag, sintetic, in acelaşi ton cu celelalte caracteristici.

Eticheta: dublu cromatica, in forma de picătura de sânge, cu un taur furios drept blazon, pe placul barbatilor adevăraţi si al femeilor însetate…si sa nu uitam:

Bun pentru vaci, daca il beau boii.

Contra eticheta: Vin de masa dulce, vin comunitar ( in slujba maselor cultivate )

Recomandare: Daca tot nu vrei, sa te dezmintesti de vechiul obicei de a bea vin dulce, iţi recomand cu căldura, sa mergi la una dintre Cramele Murfatlar ( se găseşte si Cluj, in manastur, langa Big ) si sa te alegi cu un vin D.O.C-C.M.D. curat, chiar daca nu e îmbuteliat ci Bag-in-Box...

Cateva linkuri utile:

http://www.youtube.com/watch?v=m4gK96Bg0U4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Jd1S-z5bIfo

http://www.sighet-online.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=338:vinul-sange-de-taur-a-fost-retras-din-magazine

duminică, 9 ianuarie 2011

O carte practica.


Vinul
Un aliment esenţial pentru sănătatea ta

Michel Montignac

Coperta spate:

Vinul, inseparabil legat de istoria umanităţii, a fost considerat un medicament încă din Antichitate. Cu toate acestea, efectele lui benefice asupra sănătăţii noastre nu sunt pe deplin cunoscute.
Pe baza unor studii ştiinţifice de ultimă oră, Michel Montignac demonstrează că vinul are numeroase virtuţi terapeutice. Printre acestea se numără scăderea riscului unor boli cardiovasculare, dar şi o serie de efecte pozitive în plan digestiv şi antiinfecţios. Mai mult, combate stresul, încetineşte îmbătrânirea şi este capabil să frâneze evoluţia cancerului sau a maladiei Alzheimer.
Pentru a profita în mod optim de efectele benefice ale vinului, este de ajuns să respectăm două reguli: să bem regulat şi cu măsură.

Michel Montignac, celebru specialist în nutriţie, este autorul conceptului de indice glicemic şi creatorul revoluţionarei diete care îi poartă numele. Cărţile lui au fost traduse în 25 de limbi şi publicate în 42 de ţări, în peste 16 milioane de exemplare.

Comanda online: http://www.litera.ro/ghiduri-practice-155/vinul-893

Găsiţi cartea aproape in toate librăriile din Cluj, mai puţin la diverta :) si la mine, de impartit.

Romania 2011

Îmi cer scuze pentru îndelungata mea tăcere, dar, sunt convins ca veţi aprecia si respira noul suflu. Un suflu care isi propune ( si reuşeşte ) sa fie la unison cu o cultura a vinului, cu o resuscitare a traditilor si obiceiurilor ancestrale si nu in ultimul rând, un suflu de speranţa, de aer curat si virilitate pentru un an care îmi doresc sa fie cat mai bun pentru fiecare om din dreapta si din stânga noastră. La mulţi ani!

miercuri, 23 iunie 2010

Solera 1847 Oloroso Dulce - Gonzalez Byass

Nu stiu de ce, dar cu aceasta butelie a fost "dragoste la prima vedere". Poate pentru ca mi-a traznit in amintire, Un veac de singuratate a lui Gabriel Garcia Marquez. Aceasta licoare isi face toti banii.
La indicatia producatorului, am adaugat in pahar si cateva "mingi de gheata". Astfel dansul acestei bauturi ( ma feresc sa-l numesc vin, din pricina procedeului de creatie ) este elegant purtand o culoare cafenie deschisa, abisala. Ei da, buchetul este ametitor cu arome de nuci verzi, cafea, cacao, si coaja de portocala. In gura nu se comporta mai prejos, este delicios. Iti imbratiseaza limba si o provoaca la un vis culinar cu nunate de vanilie, cafea, nuci verzi, zahar ars.
Postgustul este lung, dulceag, dry cu putin prea mult lemn. Cei 18% Alcool, te fura, sunt foarte bine ascunsi.

sâmbătă, 19 iunie 2010

Trapiche Malbec Oak Cask 2008

Ei, iata un vin care nu da gres, un tovaras de drum, care sta pe langa tine, se muleaza dupa gandurile tale, nu cere mult (doar 23 lei), dar garanteaza acelasi comportament si pentru mama ta si pentru tatal tau si pentru amicul tau care bea vin dulce de obicei si pentru prietenul tau mai pretentios si cultivat. Ii place si muzica, incat ii soarbe vibratiile si te duce pe noi carari ale imaginatiei si... . Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu este cel mai bun vin nici cel mai echilibrat, nici macar cel mai fructuos, dar e un vin care nu da gres atat.
Aceasta licoare a acompaniat perfect discutia, caldura undei reintalniri cu un fost coleg de clasa din 1-8 si un prieten de nadejde. Am considerat ca necesita decantare, asa ca l-am lasat 40 de minute. Culoare visinie, precum carnea unei visine bine parguite. Nasul denota piper proaspat zdrobit si umezit, prune uscate, un scent de fum si alte minunatii de fructe, asa cum era de asteptat. Gustul este plin, cald, cu atingeri de vanilie, cirese, masline, ciuperci, mure, bine structurat, corpolent dar si catifelat. Atacul minunat, dibac si se. Postgustul lung, dulceag, cald si aproape, meditativ.

Si inca ceva...

ERIC CLAPTON - "River of Tears"

sâmbătă, 5 iunie 2010

Faunus, Riserva 2006, Italia, rosu, sec, 13%


Un vin ce te atinge la "corazon". O noua licoare italiana, corpolenta si gustoasa.
Culoare radianta rosie cu raze rubinii-albastrui. Are un buchet memorabil, cu note puternice de banana, magiun de prune, kiwi si piper proaspat de tot.
Gustul e prietenos cu arome de cafea, cacao, putin fier, cognac, aproape ca ai senzatia ca il poti mesteca. Atacul este treptat si echilibrat, iar la capitolul postgust gasim eleganta si rafinament placut impletite cu note de vanilie fina, fierbinte.

5 din 7 stele.

Doamne ajuta!

joi, 27 mai 2010

Duca Del Salento D.O.C., Negroamaro, Malvasia. rosu, sec 14%, 2005


Un nou vin din peninsula italica, tot din sud, din regiunea Salice Salento.
Are o culoare rosie, cu bordura caramizie. Buchetul e pregnant cu pruna uscata, iti sterge orice gand si ramane doar senzatia de pruna uscata, deosebit de placuta. Secundar depistam miere, flori de soc si caise uscate. In gura e plin de fum, nuca verde, mamaliga, nectar de piersici si fructe de padure. Atacul e persistent, dibac, destul de dur si sec. Postgustul e intens, mediu cu gem de piersica, dulceag, incantator.

5 din 7 stele

Cimarosa, Pinotage 2008, Africa de Sud, 14%


Culoare visinie cu nuante de roz. Buchetul este destul de fructuos cu note de cirese, cafea si iarba. Gustul e plin de fum si bacon presarat pe ici colo, cu cafea si curry. Atacul e subtil, incognito, rece...cuceritor. Postgustul e mediu dar intens si iti strange gura bine.

4 din 7 stele

Doamne ajuta!

Masseria, Palombara - Primitivo 2005 - 13,5% Italia


Aseara am degustat pentru prima data un vin din soiul Primitivo. Se pare ca acesta ar fi tatal Zinfandelului. Culoare: rosie, rubinie cu tente violacee. Buchetul destul de serios cu note de prune uscate si mirodenii orientale. In gura te intampina cu un suflu de piper proaspat macinat, diverse gewürze, lemn, vanilie, cirese calde, coarne. E putin dulceag si "iti face gura punga". Atacul e direct, catifelat si moale. Postgustul e mediu spre lung cu arome de portocala, kiwi si...ceapa!

4 stele din 7.