marți, 26 martie 2013

Fruity-fresh by Corcova

Bine v-am regasit dragi prieteni. Va scriu, aflat fiind la adapostul primitor si calduros al odaii mele. Iata e 26 Martie, si Clujul este ALB, ca barba lui Nea' Craciun. Vinul Alb si Rose-ul, rece si fresh mai au de asteptat nitica, nu de alta, dar se pare ca iarna are inca, resurse nebanuite. In urma cu cateva zile am participat si eu la  o degustare, ce a avut loc la Corso, stiti voi, bistro-ul cochet din centrul Clujului. Producatorul de vinuri, Corcova Roy&Dâmboviceanu, a facut o stationare la noi la Cluj, in locul mai sus mentionat, incarcati de Muscat Ottonel, Chardonnay, Feteasca Neagra, un cupaj rosu Cabernet Sauvignon/Merlot si un...Rose.
Prezentarea vinurilor a fost facuta, de domnul Serban Dâmboviceanu in persoana. Sa va spun cate ceva despre Podgoria Corcova: Aceasta a cunoscut gloria, pe cand era mosia printului Anton Bibescu, iar pe vremea comunismului ea a fost lasata in paragina. Podgoria cuprinde 55 de hectare, DOC Mehedinți-Corcova. De cand a fost preluata de cei doi parteneri, podgoria a renascut din propria cenusa, precum Pasarea Phoenix. Oenologul si directorul tehnic, al celor de la Corcova, este domnul Laurent Pfeffer, care da este strain si nu este un flying winemaker, precum sunt multi oenologi ai unor producatori autohtoni, mai noi pe piata. Sa trecem la vinuri:

Muscat Ottonel 2011, sec, 12,2% alcool.
Vinul are o culoare galbena cu inflexiuni albe luminoase. Nasul debuteaza cu aromele tipice soiului, pepene galben, miere, alaturi de mar verde si numca. La impactul cu gura insetata, pregatita de razboi, el e subtire, bland, impaciuitor, precum un dac in fata mortii. La acest nivel domina notele de gref si piersica. Post-gustul aduce a coaja de portocală(amară). Lipsa de aciditate este compensata de elenganta, evident atat cat este posbil.
5 stele din 7

Chardonnay 2011, sec, 13,5% alcool.
Aici avea de-a face cu un Chardonnay baricat partial si anume 40% fermentat in baricuri timp de 8 luni iar 60% fermentat in tancuri de inox. Nasul este expresiv, cu arome de migdale, iarba, toast si gutuie verde. Gustativ, avem note timide, de unt, mar, agrise, cremene, ce se impletesc cu un corp mediu si o aciditate usor picanta. Post-gust mediu onctuos.
5 stele din 7

Rose 2012, sec, 13,5% alcool
Vorbim de un blend de Merlot(23%) cu Cabernet Sauvignon(77%). Este un Rose roz :), trandafiriu-palid. La nivel olfactiv, vinul isi face de cap, te poarta prin arome de capsuni fragezi, pepene rosu, zmeura, dar si diverse prajituri umplute cu fructe de padure. Palatinul este bombastic, dulceag cu note de mar rosu, zmeura, gref si inghetata de zuppa inglese
6 stele din 7

Feteasca Neagra, 2011, sec, 13,8% alcool
O FN, proaspata ce nu a intalnit baricul, ci doar inoxul(6 luni). Culoare visinie cu tente sangerii. Nasul este simplu, fructat, cu arome de iaurt, visine si piper. Gustativ, este rotund si prezinta note frumoase de ciocolata, cafea, coacaze, piper. Post-gustul, este de durata medie, avand arome de caramel si cafea. Mi-a placut mult aceasta FN, o consider ca fiind autentica si cu o personalitate aparte. Editile viitoare cu siguranta vor fi mult mai evoluate, avand in vedere ca anul 2011, a fost prima recolta a viei, de 3 ani pe atunci. Felicitari Oenologului, pentru alegerea drojdiilor naturale, in defavoarea celor selectionate.
5 stele si jumatate din 7

Cabernet Sauvignon+Merlot 2009, sec, 13,8% alcool
50% maturat in baricuri frantuzesti timp de 12 luni, 50% maturat in inox timp de 12 luni. Nasul este serios si prezinta arome de coacaze, lemn si ciocolata. In gura se impletesc armonios arome clare de stafide, visine si lemn. Post-gustul este jucaus, astingent si lung. Un vin asemuit cu falnic cavaler, ce-si etaleaza virilitatea prin blazonul Casei Cabernet Sauvignon, iar nobilitatea prin finetea portului de Merlot.
5 stele si jumatate din 7
Va doresc o zi superba!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu