miercuri, 13 februarie 2013

Nomibo și un strop de sânge.


        A trecut un an de la prima si ultima mea vizita, in compania vinului celor de la Nomibo. Astazi am sacrificat o sticla, pentru a-i putea urmarii evolutia, suferita de-a lungul pastrarii in crama. Este vorba despre o Feteasca Neagra Single Vineyard, 2009, 16,4% tarie, baricata cu mult bun simt. Pentru a-i putea facilita capacitatea de comunicare si pentru a trece peste timiditatea tipica, am apelat la ajutorul decantorului. Astel, inca de la debusonarea sticlei, aromele vinului au inceput sa zburde prin incapere, improscand o aroma atat de autentica si reala de gem de capsuni. Dopul din pluta intreaga, era impregnat in proportie de jumatate de milimetru cu vin. Prelingandu-se licoarea pe marginea recipientului, ne-a etalat culoarea sa rosie bordo cu borduri caramizii, iar in pahar si-a dezgolit picioarele lungi si grele, apasate de alcool.
        Dupa 15 minute, vinul avand o temperatura de 15-16 grade :
Nasul s-a deschis frumos, cu arome de caramel, cirese, visinata si gem de smochine. La intalnirea cu insetata gura, a inceput sa denseze in ritmuri dulcege, cu pasi de lichior, ciocolata si lemn, artandu-mi corpul sau suplu si generos, perfect echilibrat. Finishul este frate cu eternitatea, acompaniat de note picante, dulci si fierbinti, senzuale. Interesant cum alcoolul este bine ascuns, cu toate ca isi poarta amprenta-i puternica in fiecare strop.
        Dupa 60 de minute, vinul avand o temperatura de 16-17 grade :
Nasul se imbogateste cu arome de fum de trabuc si piper. Gustativ detectam cireasa amara si peltea de gutui.
La o temperatura de peste 18 grade, o ia razna vinul, fiind violat de alcool.
Mi-a placut foarte mult personalitatea distincta, unica a acestui vin. Nu seamana cu nimic din ce am mai baut pana acuma, nu se incadreaza in tipare si totusi este o Feteasca Neagra tipica. Suflul sau este naravas, il simti invartosandu-ti venele, nelasandu-te sa dormi ore-n sir, energiziandu-ti extremitatile. Este puternic solar, viril, dar si feminin prin diversitatea si intensitatea aromelor si corpul robust. Nu stiu daca as putea sa adug ceva acestui vin si asta pentru ca fiecare piesa din acest puzzle pare sa fie la locul sau. Nu este un vin perfect dar este bizar de frumos! Un lucru e cert : urmatoarea intalnire ne va gasii pe amandoi mai batrani si mai nestiutori.

6 stele din 7

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu