duminică, 14 aprilie 2013

Penfolds si Elena Udrea

Penfolds este unul dintre cei mai prestigiosi producatori ai Australiei. Vinurile lor sunt la superlativ, indiferent de categoria de pret. Tot ei sunt de vina si pentru Grange, unul dintre icon-wine-urile Australiei, vin produs exclusiv din Shiraz, dar si de cel mai scump vin din lume. Vinul de astazi, se numeste Koonunga Hill, o gama entry-level si este un cupaj clasic Australian, de Shiraz/Cabernet Sauvignon, vintage-ul 2006. Vinul are o culoare rosie stralucitoare, vioaie. Nazal, dezvolta arome de piper, mure, vanilie si cedru, este intr-adevar fructat, dar a capatat si o nuanta matura. Cupajul acesta, este precum o calatorie, a unui strain, pe meleagurile Romaniei, fiind in prealabil informat doar din spoturile publicitare ale Elenei Udrea. Asadar, vizual ne transmite ca inca mai este in puteri, aromatic si-a pierdut din exuberanta, dar nu si din virilitate si pare departe de perioada senilitatii. Putem trage concluzia ca avem un vin, serios, relativ puternic din lumea noua. Ei bine, ajungem si la partea in care vinul intalneste gura si se dezice de prejudecatile enumerate mai sus. Are o textura catifelata, tanini rotunzi, este moale si fluid, de-o corpolenta medie, cu note intense de ciuperci si piele, dar si de cafea boabe si ciocolata. Finish-ul este lung si fierbinte, usor dulceag, cu depuneri picante pe malurile gurii.

5 stele si jumatate din 7, din care jumatate de stea pentru surpriza.

miercuri, 10 aprilie 2013

Coronas 2005, un an reusit

Mi-a fost dor de un vin spaniol, asa ca m-am hotarat sa ma duc la sigur, pe mana celor de la Torres. Am scotocit prin crama si am gasit 2 sticle de Coronas din 2005. Cei de la Torres se mandresc cu acest brand, ca fiind cel dintai vin creat de ei si unul dintre primele marci spaniole, fiind inregistrat pentru prima oara in 1907! Coronas este un cupaj de Tempranillo si un "strop" de Cabernet Sauvignon, din DO Catalunya. Debusonarea a decurs cu greutate, dopul fiind imbibat in proportie cam de 30-35% in vin. La intalnirea cu pocalul, mi-a dezvaluit culoarea sa visinie, intensa cu borduri negricioase. Aromele de truffe, masline si piele, se aseaza bland pe fundalul de cafea si paine prajita. Gustativ avem un corp sanatos, insotit de  arome de ciocolatat, marzipan, lichior de visine si piper verde. Taninii sunt putin cocosati, iar globalizarea si productia masiva, priveaza vinul de o personalitate pe masura numelui sau. Finalul, este mediu , usor astingent, nimic special. Va invit sa vedem impreuna, peste 2 ani, cum se prezinta sticla cu numarul 2, asta daca ne tine Dumnezeu sanatosi.

5 stele si jumatate din 7

marți, 9 aprilie 2013

Dealul cu Sangiovese

Buna seara dragii mei, astazi seara va prezint un vin, Italian, intrupat din sange de Sangiovese di Romagna. Sangiovese este strugurele care printre altele este vinovat de a da nastere arhi-cunoscutului Chianti. Insa de Chianti vom vorbii, mai multe cu proxima ocazie. Licoarea de astazi este un Sangiovese di Romagna Superiore, 12,5% alc. Sangio, se arata rosu jaratec in pahar, dezvaluind o insiruire de picoare dese, subtiri si lungi. Nasul debuteaza cu arome tipice de dude, precum si ciocolata, condimente si gem de capsuni. Patalatinul este absorbit, de corpolenta bine sculptata de-o aciditate hotarata, destainuind note de coarne si visine suculente. Vinul este foarte baubil, user-friendly, paharul se umple de la sine de mana hipnotizata. Finish-ul este lung, picant, fresh cu izuri de iarba proaspat cosita. Merge atat de bine, alaturi de cartofi rumeniti cu gorgonzola, delicios. 2-3 ani in plus de pastrare in pivnita, i-ar fi adus un plus de complexitate. Vorba unui bun prieten: vinul curge, sticlele raman. Noapte buna...

5 stele si jumatate din 7

luni, 8 aprilie 2013

Un Arbois batran.

Subiectul de astazi, Rouge tradition, Jura, Arbois 2004 are 9 ani, 12,5% volum alcool si impreuneaza Pinot Noir cu Poulsard si Trousseau, ultimele doua fiind soiuri indigene din Jura, pe cand PN-ul a fost adoptat din apropiere, din Burgundia. Produs si imbuteliat de Domaine Rolet, acest vin are o culoare fada, caramizie, a trecut de ceva vreme de exuberantele tineretii. Producatorul recomanda, a servii vinul la o temperatura de 16 grade celsius. Nu vreti sa stiti ce gust a avut la 16-17 grade. Asa ca am luat batranelul din scaunelul sau si l-am scos afara in 12 grade, sa dardaie umpic. L-am trezit si
surescitat cat de mult s-a putut. In pahar nu prea a avut cu ce s-a danseze, avand picioare lungi, slabanoage si inegale. Aromatic, este sters cu note de iod, fier, ciuperci, cafea si ceva amintiri de fructe de padure. Gustativ este subtire usor acid, mai  rupe cateva note picante, toast si prune oparite. Finish-ul amar si mentolat, cred ca s-a plictisit vinul de mine.

Usor "vitaminizat" batranelul, a performat de 5 stele din 7.

Lacerta: Evolution


Trebuie sa incep acesta insemnarea, prin ai multumii Sommelierului Bogdan Raul Todor, pentru inca o experienta hedonista, de neuitat. Prin ambasadorul sau mai mult decat cunoscut, Lacerta a mai punctat cu inca o degustarea( putin spus degustare ) reusita, pe harta evenimentelor aferente lumii vinului, in Cluj-Napoca, de aceasta data la hotel Golden Tulip: Ana Dome. Seara-ntreaga a fost atent desenata, incepand cu locatia si staff-ul hotelului, continuand cu vinurile si preparatele culinare si sfarsind cu publicul. Vinurile sacrificate, au fost urmatoarele in ordinea servirii lor:  Rose( Blaufrankisch/Burgund Mare ) 2012, Pinot Gris/Pinot Grigio 2012, Cuvee X 2011, Blaufrankisch 2010, Cabernet Sauvignon/ Shiraz 2010. Rose-ul l-am degustat si acum o luna, pe vremea aceea fiind proaspat imbuteliat de 2 zile.
Iata evolutia rose-ului dupa 1 luna in plus de sticla:
Din punct de vedere al cromaticii, vinul aduce a petale roz frante, nimic schimbat fata de cel precedent. Aromatic, vinul s-a mai echilibrat in ceea ce priveste fructul, scenturile de citrice, grapefruit, imbinandu-se armonios cu cele de capsuni si coacaze. Gustativ, a devenit mai moale, mai prietenos, a castigat un dram de eleganta, notele de mar, pomelo, asparagus si visina parand mai asezate. Una peste alta, vinul a castigat in eleganta, stralucire, echilibru, eu l-as servii ca aperitiv.

5 stele si jumatate din 7

Pinot Gris, a fost la aceeasi inaltime ca si la degustarea precedenta.

Cuvee X 2011, sec. Dragilor avem de-a face cu un cupaj inedit si indraznet si anume: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Rheinriesling. Si asta nu este tot, fiecare vin in parte a fost maturat in butoaie de steajar(225l). Oenologul celor de la Lacerta, s-a jucat cu aceste soiuri, cu combinatiile dintre ele si diverse butoaie de stejar, cu fiecare inghititura de vin, revenea o frantura din entuziasmul chimic nebun, al acestui oenolog inovator, inginerul Mihai Banita. Cu fiecare inghititura, vedeam scene din batalia Reginei impuse Chardonnay si al Reginei indragite atat de mult de nobilime si anume Rheinrieling. Rezultatul a fost unul epic: Adica chiar trebuie sa te duca capul, ca iei ce e mai bun din aceste 4 soiuri, si le aduci la un numitor comun si sa la convingi sa traiasca in acelasi corp si sa respire acelasi aer. Frankenstein, avea fata galbena, asa, ca de coaja de lamaie razalita. Nasul cat se poate de aparte cu un ton aristocratic, oferind arome de branzeturi nobile, maturate, citrice si grapefruit. Palatinul este pur si simplu in extaz, odata ce strange la pipet acesta licoare, gustul este de-un echilibru rar, aciditatea este puternica, rezervata si plina de incredere-n fortele proprii. Si tabloul nu ar fi complet, fara o atingere de onctuozitate, delicioasa, ce aduce gustului o dimensiune crocanta, cu note de rucola si pere verzi. Post-gustul, vrea si el un loc fruntas, prezentandu-se lung, citric cu note de aluat de paine.
 
6 stele din 7
THE RED'S:
Blaufrankisch 2012, 14,2% alc. A petrecut 9-13 luni in croaziera baricului.
Culoare rosie, stralucitoare, cu borduri tenebroase. Nasul plin de fructe negre, coacaze, ciocolata, prune uscate, cirese si fum, o nebunie. Gustativ, avem note picante de visine, trufe si amaretto, dublate de o aciditate revigoranta. Finish-ul usor astingent cu aluzii de doaga de butoi.

6 stele din 7

Ultimul vin si anume CS/Shiraz 2010 (60/40 %), ma dat gata si asta deoarece Bogdan sa cam jucat cu vinul, ba aveam in pahar vin decantat, ba direct din sticla, ba trecut prin cheia timpului de 5 ani. Sa vedem: 
Culoare rosie violacee vanoasa. Nasul initial dominant Shiraz, cu arome de toast, prosciutto crudo, cassis si ardei gras. Apoi "celalat" vin, a venit cu arome de afumate de tutun si piele. Notele de coacaze, mure, ciocolata si ardei iute, imbraca palatinul intr-o plapuma vie. Post-gustul prezinta atingeri de visine si ciocolata.

6 stele din 7, in mare parte datorate maiestriei, sommelierului.