marți, 5 ianuarie 2010

Pinotage de Metro! Prea-putin incantat de cunostinta.


Acum 2 zile, am dat o fuga pana la metro si printre altele am vazut si un pinotage de sorginte sud africana, asa ca mi-am zis "nu am nimic de pierdut" in fond in lumea vinului misterul se alimenteaza cu mister din mister. Asa ca l-am achizitionat pe tanarul Cape Spring, Pinotage, 2009, alc. 13%, sec. Sa trecem direct la fapte.
Culoarea de un visiniu cald cu o bordura violacee. Un nas timid, cu note de piper maruntit ici-colo si mirodenii orientale, putina ciocolata amaruie si cam atat, dupa cum spuneam timid. Un miros puternic de la sulf la rosii stricate care face nasul sa fie absolut dezgustator. Nimic nou, nici din a 2-a si a 3-a incercare. Sa vedem ce transmite papilelor gustative, am o mica retinere...Note de fum, de cauciuc ars, un atac mediocru, neimpresionant, din nou sulful persista ca si o amintire neplacuta. Postgust mediu cu arome de vin de casa oxidat.
Un vin total nerecomandat, un pinotage :) controversat.
Va doresc o saptamana roditoare.
V-am pupat.

P.S. : Nu am gasit poza cu vintage-ul mai sus mentionat. Scuze.

duminică, 3 ianuarie 2010

La multi ani! V-am adus un vin, un vin minunat!


VIÑA ERRAZURIZ, CHILE, Rosu-sec, Merlot Estate 2006, alc. 14%
(Merlot 85%, Carmenère 11%, Sangiovese 4%)

Dupa ce a fost tinut in batranul beci "Pripon" un an de zile, si-a gasit menirea in seara de Craciun, pe masa cea bogata si rotunda, pentru a fi asimilat in toata splendoarea sa... de catre cinstitii colindatori.
Sa incepem evaluarea:
In expozitiune, am extras dopul de pluta, acesta avand un aspect impecabil si un miros placut, deci nu putea sa fie vorba de nici un defect de dop, spre bucuria mea. Am lasat sticla cam 3 ore la aerisit, izolata :) in camera. Revenind apoi in ajunul Craciunului, in jurul sticlei, am sesizat cum s-a raspandit in camera un miros seducator de vin cald si lichior.
Intriga a surprins momentul turnarii vinului in pahare. Dansul ritualic al vinului in pahar, ne-a etalat culoarea sa rosu-rubinie, ferma, curata si stralucitoare.
In desfasurarea actiunii si-au facut aparitia, nasul bine definit, cu arome de smochine, piper alb, lemn, poate umpic prea mult lemn si vanilie. In gura vinul se simte moale, catifelat si corpolent se disting arome de fructe de padure moi si prune parguite. Alcoolul este bine "ascuns", aproape insesizabili cei 14%. Atacul bun, cu gust plin de ciocolata si lemn, foarte placut. Iata un merlot rafinat!
Punctul culminant dezvaluie un finish puternic exact pe placul papilelor mele gustative, iar postgustul este unul mediu spre lung, minunat. In acest punct la masa s-a auzit un lung si meditativ "Mmmmm".
In deznodamant vinul ne-a adus tuturor un plus de fericire si bunavointa sa ne-ajunga pe totata durata colindatului. Restul e istorie :)).

V-am pupat si va doresc un an nou fericit!